Pessoabett = Holländsk munkavel

"Pessoa (är enligt mig, och många andra) ett dåligt bett pga dess dubbla verkan. Det verkar genom tryck i både gomtak och nacke, vilket talar om för hästen att det ska sänka, och höja huvudet. Man kan ju själv förstå hur hästen känner i detta läge...

Bakom öronen sitter många nervknippen (på en människa tror jag det finns 3m nerver, om inte mer i en kvadratcentimeter, är inte säker, men otroligt mycket nerver finns det iaf, antagligen inte så stor skillnad på häst) som leder till och från hjärnan. När det blir tryck där bildas spänningar i hästens kropp och den kan inte arbeta ordenligt, med rygg/bakben/rumpa. Det enda som händer är att hästen kröker på nacken, i mångas ögon är detta fint.

Man kan inte heller ge en ordentligt eftergift utan att släppa tygeln helt, eftersom minsta lilla rörelse i handen blir minst dubbelt så stor i hästens mun. Eftersom bettet saknar kindkedja känns det för ryttaren som att man håller i luft (det känns som att hästen lyder och gör allt man ber om) och när man väl drar så att man känner något har hästen redan hunnit känna en hel del. Som jag sa i en tidigare tråd, så är det som att skrika till en döv att rida med pessoabett. Varje liten hjälp blir överdriven vilket leder till att hästen tillslut blir stum i munnen eller väljer, av "rädsla" för bettets påverkan, att krulla ihop sig så mycket som möjligt. Bägge dessa orsaker skapar problem när man ska byta bett. I det första fallet kommer hästen att ha blivit härdad och då måste man antingen dra ännu mer, eller byta till ett ännu skarpare bett för att uppleva samma "hålla i luft"-känsla. I det andra fallet kan man säga att hästen får en psykisk blockering och kan gå undan även på ett vanligt tränsbett, i rädsla för att bettet kommer trycka för mycket eller göra ont.

Tyvärr står allt för många hästar ut med denna typ av behandling, och allt för många ryttare vet inte ens vad de utsätter sin älsklingar för. Varje gång jag ser ryttare rida sina fina ponnyer/hästar med detta bett vill jag bara skrika och fråga vad dem håller på med, och om de ens vet det själva. Att detta bett ens är tillåtet är för mig obegripligt. Och att det finns i så gott som alla storlekar, från 8,5cm (nu snackar vi liten shettis som kan ha detta bett) och uppåt gör ju inte att färre personer väljer detta. Bett med kindkedja finns inte i så små storlekar (vilket på sätt och vis är bra, för barn med shettisar ska inte rida med dessa bett heller anser jag) och då väljer de som anser sig behöva, pessoabett istället."

Kloka ord från: http://ridsport.ifokus.se/discussions/4d715841b9cb46223906a4a4-pessoabett

Bildkälla: http://www.freewebs.com/sorbe/pessoa004.jpg



Kommentarer
Myggan

Usch usch usch, hatar verkligen detta bett :/ Det finns så många andra mycket bättre bett att välja på så jag tycker det verkligen är onödigt med pessoa :P

Svar: Håller med dig, tycker man ska välja enklast möjliga i alla lägen! :)
Klara och Rebecca

2013-03-14 @ 16:01:29
URL: http://nordwest.blogg.se


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0