Bloggbyte!

Den här bloggen kommer finnas kvar men inte uppdateras, så klicka HÄR för att följa med mig på nya äventyr !

Visste du att..

..vita/opigmenterade hovar är precis lika tåliga som mörka/pigmenterade hovar?
 

Höga trakter på Hööks

Satt och bläddra i en Höökstidning för någon dag sen och reagerade på att en av "modellhästarna" var lika hög i trakterna som i tån. Hur? Varför? Vem? Vad? Hur kan man inte se att något är så otroligt fel på sånna hovar? Hur tänker hovslagaren som skott hästen? Är hovslagaren blind? Saknar hovslagaren kunskap överhuvudtaget?! Alla som har den minsta kunskap om hovar vet väl att trakterna inte ska vara ens i närheten av den höjden? På den hästens hovar sticker spetsen av hovbenet rakt ner mot sulan ungefär såhär: 
Ovan: Det röda ska föreställa hovbenet och eftersom trakterna är äckligt höga så såg Höökshästen ut såhär. 
Ovan: Med lägre trakter så ser det väl bekvämare ut? 
 
Hööksbilder:
En annan häst med höga trakter
 
Och hur ser den här hoven ut egentligen? Lite Liesma-style innan hon fick av sig skorna. Duktiga hovslagare det finns här i världen..
Fast Liesmas var värre...

Citat

Large

Visste du att..

..jag aldrig redigerar mina bilder till bloggen? Nån enstaka gång har jag väl skurit till nån bild lite men ingenting annat, och ska jag vara ärlig så är jag så dålig så jag tror inte att jag skulle lyckas redigera bilder heller.
 
Oredigerad gullig bild fotad av Elin Persson.

Solbränd i karleden?

Liesma har blivit solbränd/eksem på karleden på den vita bakhoven, det är vad jag tror iallafall och jag har för mig att hon fick så förra året också. Har ni varit med om det förut? Hon är rosa i karleden som hästar med ljusa mular blir när dom bränns i solen, dessutom har hon som små sårskorpor men det ser ändå inte ut som mugg. Och dessutom är det torrt i hagen och mugg brukar ju framträda när det är lite fuktigare. Samtidigt så har jag ändrat filosofi det senaste året och tror mer på att mugg beror på nånting inne i kroppen än att något utanför påverkar.
 
Liesma har fått det här eksemet efter att björkkuren påbörjades och min andra teori om eksemet är att det är nått skit i kroppen som vill ut och därför har det uppstått mugg/muggliknande. Precis som att hästar med mycket slaggprodukter i kroppen får mugg. Att det beror på något på insidan. Intressant det här, jag kommer iallafall att fortsätta tvätta och hålla det mjukt tills det går bort.
 
Har ni några tankar kring detta? 
P.S. Liesmas ögonvitor har blivit vitare efter björkkuren även om det är väldigt mycket grönt kvar, men lite har det hjälpt iallafall! Bara att fortsätta med andra grejer :D

Citat

"Och vikthjälperna förstår alla hästar. Sitter du mer på vänster sidan går hästen åt vänster. Så enkelt är det." - Michael Eilberg
 
Det är såhär jag rider mina hästar, jag flyttar över min vikt åt det håll jag vill åt. Hästen följer min vikt. Och det funkar alldeles utmärkt, och som Michael säger, alla hästar kan det, jag har inte lärt mina det här. Visst har vi behövt finslipa på vissa saker ibland, men från allra första början så har dom förstått och svarat alldeles rätt på min fråga, när jag använt vikten som kommunikationsmedel.
 

Förändring

Jag har valt att starta en ny blogg - klaraf.blogg.se för att jag känner mig instängd på DancingHorses. Jag vill kunna skriva om vad jag vill även om mitt liv kretsar kring hästar, men DancingHorses är bara hästar och allt annat skulle kännas fel att ta upp där. 
 
Bara för att jag byter blogg så kommer inte innehållet förändras speciellt mycket; det är fortfarandevägen till en naturtrogen och hållbar hästhållning som jag vill dela med mig av. Men ibland kommer det dyka upp inlägg som inte har den minsta koppling till hästlivet och då får det göra det utan att det känns fel.
 
Troligtvis kommer antalet inlägg per dag minska, jag vill lägga mer tid på hästarna (även om jag lägger för mycket tid på dom redan enligt vissa) och annat i mitt liv. Jag kommer bara blogga när jag verkligen känner att jag har något att förmedla eller skriva in i min offentliga dagbok - som bloggen faktiskt är i första hand.
 
Jag hoppas att ni läsare finner en anledning att följa med under bloggbytet och stanna kvar, det betyder verkligen jättemycket att ni klickar er in här.
 
Såhär glad blir jag om ni följer med till nya bloggen: (Jätte-mega-super-glad alltså)
 
Alltså gå in på: klaraf.blogg.se

fokusera på det positiva

Saker som gör mig glad:
 
1. Dundra fram med Liesma
2. Mötas av Nasses grisgnäggningar när jag kommer in i hagen
3. Att gå i shorts och linne
4. Skolavslutning om 2 dagar
5. IJustWantToBeCool
6. Att fota - minnen för livet
7. Mina underbara vänner
8. Min familj
9. Att jag aldrig mer ska läsa engelska eller matte i gymnasiet
10. Liesma & Nasse of course
11. Jordgubbar med mjölk
12. Grillkvällar vid sjön
13. Att jag om typ ett år eller två har jämnlångt hår och inte en förväxt sidecut
14. Att jag fyller 18 om en månad
15. Övningsköra
16. Dagar då mina ben gör mindre ont än vanligt
17. Vattenkrig
18. God mat
19. Sommarkvällar
20. Roliga människor (gud vad fantasifullt)
+ 294735834642098846375 andra saker
 

Dagen efter

Kom på igår kväll att jag skulle skärma av en del av hagen som ridbana tills den riktiga ridbanan är fixad, varför jag inte tänkt på det tidigare är ett mysterium även för mig. Tyckte det blev riktigt bra så kanske att den riktiga ridbanan får bli där också, vi får se. Tyvärr så är det ett "vattenhål" i ena hörnet och jag vet inte om det går att göra så mycket åt det. Morfar dikade ur det och så ska vi lägga över flis för att se om det funkar så kanske vi grusar sen.
 
Kommer hållas öppet när jag inte använder den så att hästarna kan beta därinne precis som förut :)
 
Idag har jag även haft ett plåster på mig, ett stort brunt fyrbent plåster. Det märks att hon inte mår helt okej, så fort jag rörde mig nån meter så var hon ifatt mig. Så fort jag befann mig i hagen (vilket jag gjorde ungefär 4 timmar idag) så var hon bredvid mig på en gång. Visst är det gulligt att hon är så kontaktsökande men det är inte hennes vanliga jag, men det går förhoppningsvis över. Hon äter och dricker iallafall som hon ska.
 
Tog in båda två samtidigt och putsade lite på dom, jag vet inte varför men det känns inte bra att skilja på dom just nu. Iallafall så markerade Nasse på höger fram även i hagen idag så förhoppningsvis är hovbölden påväg ut snart. Hon var även lite varmare i höger nu och reagerade när jag slog med hovkratsen vid det yttre traktstödet. Alltså tyder allt på att det är en böld. 
 
Hon börjar bli riktigt fin nu!
 
Väldigt logiskt egentligen att det uppstod en hovböld nu, hästar som går igenom övergången från skodd till barfota får ofta hovbölder eftersom blodcirkulationen kommer igång och massa slaggprodukter ska ut ur kroppen.  I Nasses fall är det ungefär samma sak förutom att hon var barfota även innan. Hennes hovar var som klackskor och hennes sula hade inte markkontakt osv, nu när hovarna börjar få rätt form så kommer blodcirkulationen igång även på henne och en hovböld uppstår. För blodcirkulationen funkar inte som den ska bara för att hästen är barfota, hovformen måste vara bra också. En häst med höga trakter, höga hovväggar med mera har ingen bra hovform och sulan kommer inte ner ordentligt till marken osv = sämre blodcirkulation. 
 
Kan diskutera hovar i evigheter, är det något ni funderar över så är det bättre att ni frågar än att jag ska skriva en uppsats kring ämnet nu :)

Stigläderlängd

Ska stiglädrena vara lika långa eller anpassade efter ryttarens ben?
 
Jag har lärt mig att stiglädrena ska vara lika långa från marken, alltså att man ska ha dom på samma hål osv. Men sen finns det dom som gör extra hål mellan hålen som redan är gjorda, för att ena benet är längre än det andra. Förut var det sistnämnda ett big no-no för mig, man fick inte rida omkring med ett stigläder kortare än det andra, varför? För att dom ska vara lika långa. Varför? För att det är så. Nu har jag tänkt om och tycker att det smartaste är väl att anpassa stiglädrena efter benens längd, är ena benet kortare så kortar man det stiglädret.
 
Jag har ett ben som är pyttelite kortare än det andra, men det märks när jag rider. Jag hittar aldrig en tillräckligt bra och bekväm sits i en sadel. Eftersom mitt ena ben är kortare får jag längre ner till stigbygeln på den sidan och vad händer då om man tänker logiskt? (Det här är vad jag kommit fram till iallafall) Jo, jag hamnar mer i den sidan av sadeln än i den andra sidan med det långa benet t.ex. när jag rider lätt eller står i fältsits - alltså, jag fördelar min vikt ojämt, sitter snett över hästen. En annan sak jag tycker mig uppleva är att jag trycker ner mer i stigbygeln på sidan med det långa benet. Och så vidar och så vidare och s...
 
Ärligt talat, jag kan inte rida med sadel. Det enda jag fokuserar på är hur jag sitter, "sitter jag snett? känner jag sittbenen lika tydligt på båda sidor? trycker jag ner mer i ena stigbygeln?". Därför föredrar jag att rida barbacka, då sitter jag rakt för annars skulle jag glida av och jag har inga irriterande stigbyglar som påverkar min sits eller nånting annat. Ska börja rida mycket barbacka igen, finns inget bättre!
 
Mitt mål:

Dag 8 - En sjukt failad rid/hästbild

Dag 1 - 10 saker ni inte visste om mig + bild på mig
Dag 2 - Det här behöver jag träna mer på
Dag 3 - Det här är jag bra på
Dag 4 - En bild på favorithästen
Dag 5 - 5 saker ni inte visste om mina hästar
Dag 6 - En bild på mig från förrförra året, förra året och i år
Dag 7 - En bild + låt som gör mig glad
Dag 8 - En sjukt failad rid/hästbild
Dag 9 - 5 bloggar jag läser dagligen
Dag 10 - Ett speciellt youtube klipp
Dag 11 - Något jag önskar mig just nu
Dag 12 - Något jag är beroende av
Dag 13 - Om jag fick vara vem jag ville för en dag så skulle jag vara..
 
 
Såhär tjock var Liesma för inte alls länge sen, som ni ser så har hon en mage som sticker ut på båda sidor när hon låg ner.. hon ser inte klok ut

tomhet

Just nu känns det bara konstigt och jag har egentligen inte fattat vad som hänt, imorgon kommer allt komma ifatt mig och jag kommer förstå att nu har jag bara två hästar som väntar på mig i hagen.
 
Jag vaknade av mig själv redan innan sju och kunde inte somna om så jag gjorde en macka och cyklade upp till hästarna på en gång. Eftersom Mari & Anette inte skulle komma förens 10 ungefär så tog jag med en borste ut i hagen istället för att ta in Denver till stallet. Ute i hagen låg Nasse & Denver medan Liesma vaktade med sin hängläpp. Började borsta Liesma i tron om att Denver snart skulle resa sig.
 
 
Men istället för att resa sig upp sträckte han ut sig istället och det började rycka i hela kroppen, antagligen drömde han att han sprang. Jag fortsatte borsta Liesma en stund tills Nasse kom fram och skulle klias, Liesma blev lite smått avundsjuk och puttade bort Nasse, kliade mig på ryggen och vände sen upp rumpan för att klia den mot min rygg.. Borstade av Nasse sen också innan jag kollade på klockan och insåg att jag suttit där ute i hagen väääldigt länge och snart skulle dom komma. Så vad gör man inte? Jag började borsta Denver där han låg, vilket var underbart enligt honom. Han sträckte ut sig ännu mer och lyfte upp benen så jag kom åt överallt haha. Han trodde nog att han var i himlen!
 
 
 
Liesma gick iväg en bit och betade medan jag fortsatte borsta Denver där jag kom åt, med en Nasse max 1 decimeter ifrån mig hela tiden. Var jag än gick så följde hon efter och bad om att bli kliad, försökte så artigt som möjligt avvisa henne, men när jag var klar med Denver så fick hon bli kliad en stund. Dröjde en liten stund till innan Denver till slut reste sig och jag kunde sätta på alla tre sina grimmor och ta ut dom på gräsmattan. Dom fick gå och beta en stund tills Mamma, Ida, Mari och Anette kom.
 
Packade in alla saker, pratade lite osv. Mari tyckte att Liesma har blivit jättefin i kroppen, vilket värmde en hel del eftersom vi haft en hel del problem med att bygga muskler, gå upp/ner i vikt osv. Nu fick jag mina tankar bekräftade iallafall! Sen var det dags att lasta, han gick in utan några som helst problem och det tackar vi väl för. Liesma och Nasse fick stå och se på och jag tror att det gjorde saken mycket bättre faktiskt. Men så stängdes dörrarna och Denver ropade, både Nasse och Liesma svarade och då kunde jag inte hålla tillbaka tårarna. 
 
Vi sa hejdå en sista gång och så åkte dom, Liesma reagera inte först sen började hon gnägga och skulle efter transporten. Vi började gå våran promenad, jag med Liesma, en av finnarna med Nasse och mormor med fikakorgen. Dom första metrarna gick hon och tittade efter transporten men det släppte oväntat snabbt och hon gick lugnt med oss andra, jag fortfarande med tårar i hela ansiktet. Det är tur att jag har världens bästa vän, Liesma som antagligen tog det mycket värre än mig tryckte upp sitt huvud mot min axel några gånger under promenaden, puffade lätt med mulen på min arm osv. Jag fick känslan av att hon förstod, hon förstod vad som hänt, hon förstod varför det hänt och hon accepterade att det var så. Ni får tycka och tro vad ni vill men jag upplever varje dag att hästar har mer utvecklade känslor och tankar än vad vi tror.
 
Jag tror att promenaden gjorde mycket för alla. Det kändes mycket bättre efter en stund även om vi precis sagt hejdå till våran kompis. När vi kom tillbaka släpptes Nasse och Liesma ut i hagen, jag hade förväntat mig många gnäggningar och att hon skulle gå och leta efter honom. Men den där känslan av att hon förstod kom tillbaka, ingen gnäggade, ingen letade. Liesma gick lugnt till vattnet för att dricka, knaprade lite på saltstenen och sen gick dom lugnt ner på gärdet. Det bekräftade alla känslor jag haft den senaste timmen. Eftersom dom tog det så bra bestämde jag mig för att åka hem ganska snart. Även om vi kanske behövt finnas där för varandra så är Liesma och jag väldigt lika. Vi vill vara ifred, ostört smälta det som hänt och bearbeta våra känslor på egen hand. Jag känner henne och hon känner mig.
 
Nu i efterhand så känns det skönt även om jag är ledsen. Jag är så tacksam över att fått ha Denver hos mig och allt han och Mari lärt mig. Vi kommer absolut att hålla kontakten och vi pratade lite om att åka upp dit i sommar med Liesma och Nasse. Jag ser verkligen fram emot det och jag är redo för att lägga ner 100% på Nasse och Liesma nu när orken börjar komma tillbaka!
 

Idag gäller det

Antar att jag inte kommer ha tid, lust, ork eller idéer för att blogga idag så därför får ni ett tidsinställt om Nasses hovar som jag tror att jag glömt visa er.
 
Här har jag bara filat ner till sulans nivå:
 
Som ni ser så har hon varit och är fortfarande väldigt utfluten, men om vi kollar lite närmare kronranden så ser vi att hovarna börjar "dra ihop sig" och börjar bli brantare. Det kommer ta tid för dom här små hovarna, men dom kommer bli såå fina! Trakterna är också skit, men som sagt, vi tar ner dom i lite i taget.
 
 
Även här är det endast nerverkat till sulans nivå, men ni som tycker att jag tagit för mycket har delvis rätt. Nasse har/hade valkar längs med hela hovväggen för att hoven skulle hållas ihop för att hon var så utfluten. Därför tar jag lite extra för att successivt få bort valkarna i takt med att hoven blir tajtare. Valkarna syns extra tydligt vid traktstöden och i verkligheten syns det ännu tydligare. Valkarna går mellan traktstöden och hovväggen som ni ser. 
 
Lite bättre iallafall:
 
Gropen i hovväggen (v.f) är en liten skada på hoven som jag tog bort.
RSS 2.0