Solbränd i karleden?

Liesma har blivit solbränd/eksem på karleden på den vita bakhoven, det är vad jag tror iallafall och jag har för mig att hon fick så förra året också. Har ni varit med om det förut? Hon är rosa i karleden som hästar med ljusa mular blir när dom bränns i solen, dessutom har hon som små sårskorpor men det ser ändå inte ut som mugg. Och dessutom är det torrt i hagen och mugg brukar ju framträda när det är lite fuktigare. Samtidigt så har jag ändrat filosofi det senaste året och tror mer på att mugg beror på nånting inne i kroppen än att något utanför påverkar.
 
Liesma har fått det här eksemet efter att björkkuren påbörjades och min andra teori om eksemet är att det är nått skit i kroppen som vill ut och därför har det uppstått mugg/muggliknande. Precis som att hästar med mycket slaggprodukter i kroppen får mugg. Att det beror på något på insidan. Intressant det här, jag kommer iallafall att fortsätta tvätta och hålla det mjukt tills det går bort.
 
Har ni några tankar kring detta? 
P.S. Liesmas ögonvitor har blivit vitare efter björkkuren även om det är väldigt mycket grönt kvar, men lite har det hjälpt iallafall! Bara att fortsätta med andra grejer :D


Kommentarer
Kristin Western & Horsemanship

Kolla in mitt senaste inlägg om Kajsas blödande karled. Ser sårskorporna (som du beskriver) ut som de svarta prickarna på Kajsas karled? För på Kajsa var det bara jord, förutom där jag råkade pilla loss så hon började blöda. Tänkte om det också var så på Liesma? För jag trodde att det var sår på Kajsa också, tills jag gjorde rent och det föll av (även om det satt ordentligt) och det var ren smuts som klumpat sig. :)

Svar: Nej det är sårskorpor, precis som på mugg. Smörjer jag med fet salva eller tvättar med vatten så lossnar skorporna till slut, precis som mugg. Läste precis nånting om att när det är nånting med lever och njurar så kan det visa sig som mugg, att det är slaggämnen som ska ut eller liknande. (Kommer inte ihåg hur det stod exakt) Tror det kan vara det som hänt eftersom hästarna ätit björklöv i 10 dagar för att rensa kroppen och det var efter några dagars björkbehandling som skorporna bröt ut. Tycker det låter ganska logiskt också eftersom mugg ofta beror på inre orsaker, men jag är inte helt säker :)
Klara Forsström

2013-06-04 @ 23:50:56
URL: http://westernbloggen.se


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0