Boots = Löstagbara skor

Liesmas nya boots har kommit (Equine Fusion Jogging Boot strl 15)! Och då kom jag på att jag kan ta upp det här med boots här på bloggen :)
 
Hur ofta har vi inte hört "men min häst är ömfotad så den måste vara skodd"?
- Ja precis, alldeles för ofta.
Men om hästen är öm i hovarna så är det något som inte står rätt till i hovarna eller i hästen. Hovarna speglar hela hästens mående och man kan faktiskt ta reda på en hel del med hjälp av hovarna. 
 
Största anledningen till ömma hovar? Röta. Jag har skrivit ett inlägg tidigare som handlar om röta, inlägget hittar du här: http://dancinghorses.blogg.se/2013/february/horses-lend-us-the-wings-we-lack.html .
Har man en häst som ömmar så ska man absolut inte rida som vanligt! Man måste låta hästen ta det i sin egen takt och vill den hålla sig i vägkanten så låt den. 
 
Men för att kunna rida hästen som vanligt även om den är ömfotad så är boots lösningen! Boots är som gympaskor fast till hästen som man sätter på när man vet att man ska rida på ett underlag som hästen ömmar på eller när man inte är säker på hur underlaget kommer vara. Det finns otroligt många varianter och dom utvecklas hela tiden så att det finns boots som passar alla. Oftast räcker det med boots på framhovarna eftersom det är där hästen bär mest vikt.
 
Har du boots till din häst så slipper den gå skodd dygnets alla timmar, flera timmar som den inte ens behöver skor då våra hästar oftast går i mjuka hagar och där ömmar ingen frisk häst.
De bootsen med tjockare sulor går också att brodda så man slipper halka när vintervägarna blir isiga eller gräsbanorna är blöta.
 
Sen har vi ju det här med hur hoven belastas, med boots bär hela hoven upp hästens vikt. Med järnskor bär bara hovväggen upp vikt, inte konstigt att så många skodda hästar har sprickor i hovarna..
 
Liesma posar i sina Easy boots som hon nu växt ur, vad säger man när dom blivit för stora?
/ Klara


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0