Skoluppgift om hovar.

Skoluppgift om barfotahovar och skor.

Hur skor påverkar hästen:

En skodd häst förlorar många av sina naturliga funktioner. Som vi alla vet så väger en häst ett antal hundra kilo och det är hovarna som dagligen måste bära upp hästens vikt. Hovens uppgift är att vara stötdämpare men när hästen skos så får lederna och skelettet ta upp stötar och belastning som hästen utsätts för dagligen och detta blir skadligt i längden eftersom hästens kropp inte är gjord för att belastas på detta sätt.

Man brukar även säga att hästen har 5 hjärtan, i alla fall inom ”barfotaspråk”. Med det menas att hästen har ett hjärta och sedan en blodpump i varje hov – elastiska putan. Hästens hjärta är för litet och inte gjort för att pumpa runt blodet i hela hästens kropp på egen hand och när man skor en häst så höjs strålen över marken och ”blodpumpsfunktionen” försämras eller slås ut helt.

Dessutom skodda hästar har ingen uppfattning om underlaget den går på till skillnad från en barfota häst som känner av underlaget och anpassar sig efter det och förhindrar även många gånger att skada sig. Ett exempel på det är att en skodd häst går fram hur som helst i en isig hage i vilken gångart som helst, den har ingen aning om vart det är halt eller inte. Medan en barfota häst anpassar gångart efter underlaget och man ser väldigt sällan en barfota häst i full galopp över isgata.

Ytterligare ett argument mot skodda hovar, korrekt hovform läker och förebygger många hovsjukdomar som till exempel hovbensrotation, hovbenssänkning, sprickor och utflytningar. Men korrekt hovform går inte att uppnå med skor på hästen. Skor på hästen döljer även eventuella symptom och sjukdomar och gör så att man kan fortsätta använda hästen utan att ta reda på och göra något åt orsaken till symptomet.

Eftersom hovväggen är längre än sulans nivå för att skon ska kunna fästas, så bildas ”kniptångseffekt” när hästen sätter ner hoven.

Tecken på dålig hov:

Lång, deformerad, höga/understuckna trakter, fyrkantig eller oval hovform. Randig hov vägg, sprickor eller utflytningar är några exempel. Kotledsinflammation, andra inflammationer, ryggproblem mm kan bero på dåliga hovar.

 

 

Hur en barfotahov fungerar med hästen:

En barfota hov har hovväggen i samma nivå som sulan, traktstöden är inte uppstickande utan också ner verkade till sulans nivå. Detta för att hela hovens undersida ska bära upp hästen och inte bara hovväggen som vid skoning. Strålen ska vara tjock och kuddig så att den kan ta upp stötar och påverka blodgenomflödet. Hovens insida ska vara skålformad och yttre kanten ska vara avrundad därför att hoven inte ska gå sönder när hästen går. En hov som inte blir avrundad har väldigt lätt för att gå sönder i kanten om den till exempel går på en sten eller liknande. En rätt verkad barfotahov får även en så kallad sugproppseffekt vilket gör att den inte halkar lika lätt.

En barfotahov läker ut många sjukdomar och problem av sig själv och den får bort slaggämnen bättre än med skor.

 

Om man inte är intresserad/bryr sig/har kunskap så kan man inte ha en barfotahäst för barfota handlar om hela hästen. Att sko sin häst är enklaste alternativet och man behöver inte använda sin hjärna.

Hovarna speglar hela hästens mående.

Övergången till barfota är snäll, man verkar inte efter en korrekt hovform på första verkningen utan man tar lite i taget för att hoven ska få en chans att återhämta sig efter skon. Man kan inte heller ta för givet att det går att rida en ny barfotahäst på alla underlag på en gång. I början kan man behöva boots på de flesta underlag men man får succesivt vänja hästen vid olika krävande underlag och tillslut kan hästen gå barfota på det mesta.

Om hästen är öm så finns det en anledning till det, fel verkad, sjukdom, foder, mm. Ta reda på orsaken och behandla den istället för att slå på skor som de flesta gör i dagsläget pga. okunskap. Skillnaden här mellan barfota och skodda hästar är att de med barfotahästar behandlar problemet men de med skodda hästar döljer bara symptomen. Att skon döljer symptomen betyder inte att hästen inte har ont för det.

Men likheten att slå på hästen skor är som att vi människor skulle sätta på oss för små skor och gå och sova med skorna hela dygnet runt. Människa i dem trånga skon tappar känsel och uppfattning om underlaget.

/ Rebecca 



Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0