Träns

Det finns träns, eller såkallade huvudlag i alla olika modeller och stilar. De flesta har ett speciellt utseende beroende på vad för inriktning man har inom hästsporten. 
Två vanliga tränssorter:
Westernträns är ganska enkla, inte så mycket remmar hit och dit utan ett "basträns" med nackstycke, sidostycken, ibland käkrem och pannband/one ear. Har lite olika utseenden, vissa är mer "pyntade" än andra, men dom håller sig till en naturlig look.
 
De såkallade klassiska tränsen är oftast motsatsen till westerntränsen, med nosgrimmor och snokremmar av olika slag. Pannband och nosgrimmor är oftast dekorerade på olika sätt med tex. strasstenar. Eftersom vi tycker att så lite som möjligt på hästen är bäst så tycker vi inte om dessa träns. Vi gillar inte tanken på att spänna igen hästens käkar och ta bort möjligheten för hästen att kunna visa obehag mm.
 
Både Denver och Liesma har nackstycken och sidostycken med käkrem från "vanliga" träns, utan pannband, och det funkar super! Några av nosgrimmorna som följt med vid köp av tränsen har jag gjort om till bettlösa träns, andra ligger bara och skräpar. Snokremmarna kan va bra att ha till andra saker, eftersom dom är i en ganska bra storlek. 
 
Sen finns det ju en mängd olika tyglar: Hela, tvådelade, gummi, läder, räfflade, med gummistroppar osv. Här tycker vi att man ska använda sig av det man tycker passar sig själv bäst. Vi använder oss av olika tyglar och det tycker vi blir bra, så man behöver ju inte bestämma sig för att bara använda en speciell slags tygel, det går ju att variera.
 
Är det någon som vill dela med sig av vad för slags träns man använder och varför, så tar vi tacksamt emot din åsikt! 
 
/Klara och Rebecca


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0