Bett

Bett är något som nästan alla använder i vardagen, men det är inte många som vet vilket obehag det KAN skapa för hästen om den inte trivs med det. Har man en häst som utan nosgrimma och starka bett, funkar och trivs bra med bett i munnen så anser vi att det inte är något problem att fortsätta använda bett. 
Det vi reagerar på är att många hästar tvingas ha bett i munnen fast dom tydligt visar obehag. Självklart finns det hästar som trivs med bettet men ryttarens hand orsakar obehaget.
 
Hur kan man då veta att hästen tycker att det är obehagligt med bett?


-Hästar som upplever obehag med bettet visar oftast väldigt tydligt att de inte trivs. Ett vanligt tecken är att hästen försöker gapa, lägga tungan över bettet, sticka ut tungan ur munnen eller slänga med huvudet för att komma undan obehaget. Självklart reagerar hästar olika men dessa symtom är några av de vanligaste.

Hur är den vanligaste "lösningen" på detta problemet?
 

-De flesta inser att hästen försöker komma undan, men en vanlig åsikt är att "hästen försöker komma undan att arbeta" istället för att den försöker komma undan obehaget. Därför spänner de flesta igen munnen på hästen med hjälp av en nosrem, även kallad snokrem, så att hästen inte kan gapa eller visa obehaget genom munnen.
Såklart finns det de som försöker hitta en annan lösning med andra bett osv, eller ta reda på om det ligger något annat bakom.
 

Vad händer med hästen när man spänner igen munnen på den?
 

-Eftersom att hästen inte kan gapa mm för att frigöra sig från obehaget så trycker den ofta upp bettet på kindtänderna, detta är ett sätt för hästen att minska smärtan. Resultatet av denna handlingen blir att tänderna slits fel och det bildas kanter och gropar som kan orsaka ännu mer smärta.
 
Slutsats: Om din häst inte är nöjd med bettet, tänk ett steg längre än att spänna igen munnen på den. Den kommer tacka dig för det!
 

En sista tänkvärd sak; Skillnaden på ett kandar och ett vanligt bett är 4%. Ett kandar har tillräckligt med kraft för att knäcka hästens käke...
 
/Klara och Rebecca


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0