Dagens ridtur: Tanketräning

Idag har jag och min kusin som är medryttare på Denver ridit omkring i skogen eftersom vägarna är täckta av blankis. Men hästarna fick en lagom dos motion iallafall eftersom det går upp och ner och dom måste tänka efter var dom sätter ner hovarna så dom inte snubblar på stenar, stubbar eller nått annat.
 
 
Vi kollade även hur underlaget var där vi red nu när snön smält bort på dom flesta ställen, eftersom hagen ska utökas, eller så gör vi en till hage som kan öppnas upp med den dom går i nu, vi får helt enkelt se. Men det såg bra ut iallafall, inte så mycket sten och stubbar som jag trott. 
 
/ Klara

This is what I'm born to do.

Känner att jag fastnat i sommartemat, men nu är jag trött på isgator och snöblask!
 
Här är en gammal bild på mig och världens bästa Liesma från sommaren 2011.
Väldigt stor skillnad jämfört med idag faktiskt och så mycket som hänt. 
När den här bilden togs var Liesma fortfarande skodd, hon hade alltid benskydd runt om och boots på bak eftersom hon alltid lyckades slå upp sår på insidan av karleden under en tid. Vi använde fortfarande en allround bomsadel och som ni ser hon har nosgrimma och snokrem. Vi var ett typiskt klassiskt ekipage skulle jag vilja säga. Nu är allt förändrat och jag ångrar ingenting, allt vi gått igenom har lett oss dit vi är idag.
 
/Klara

Projekt sommarjobb!

Hej alla glada!
Jag fick en idé som utvecklades till något större så nu har jag och min kompis Emelie börjat klura lite på vårat "Projekt Sommarjobb". Som ni säkert kunde gissa så handlar det om hästar och även problemlösning. Nu behöver vi bara se över hagar och liknande sen kan vi börja annonsera! Kommer bli så otroligt kul och lärorikt om det blir av och en bra början på ett liv inom hästyrket.
 
När jag ser bilder som denna så längtar jag till sommaren även om det är för varmt och bitande insekter.
 
/ Klara

Sagoponny

 
Sitter och funderar på hur man skulle kunna köra in Nasse på vårat logiska vis. Jag vill helst inte ha bett på henne, inte kontakt med munnen, använder mig av neckreining i ridningen men det funkar ju bara så länge man tömkör på fria tömmar eftersom tömmarna träs igenom selen vid körning.
Måste man trä igenom tömmarna i selen? Om man inte gör det funkar fortfarande neckreiningen och man kan leda med tömmen om man måste vara övertydlig. Men jag antar att man trär igenom tömmarna i selen av säkerhetsskäl. 
 
Får fortsätta klura på saken, än är det tid kvar innan hon ska börja köras. Vi har en hel del miljöträning och markövningar att gå igenom först.
 
/ Klara

Snark..

Hejsvejs!
 
Idag när jag skulle mocka lösdriften så hade hästarna bestämt sig för att ta en middagslur precis då. Jag satte mig på en sten för att bara sitta där och studera dessa otroliga varelser. Nasse stod en bit bort bland granarna, Denver stod med huvudet i höbalen och Liesma låg inne i lösdriften och hängde med underläppen flera centimeter under överläppen.
Jag blev faktiskt förvånad för jag har aldrig sett när dom ligger där inne, bara sett tillplattade bajshögar.. När jag kom så vaknade dom förstås till men efter en stund när jag suttit där så somnade både Denver och Liesma om och vet ni vad?! Liesma snarkade! 
 
Jag trodde först att hon var på väg att kvävas innan jag fick ett tyst skrattanfall för att inte väcka hästarna igen när jag förstod att hon verkligen snarkade. Har aldrig varit med om snarkande hästar förut men när jag sökte på Google så verkar det som att det finns en del som gör det, coolt!
 
/ Klara

Jag har hittat min själsfrände.

Jag har fått stått upp för mig, mina val och Liesma många gånger under dom här åren. Det har varit och är fortfarande många som tvivlar, jag minns speciellt när en person sa till min mamma "ja, det kan väl bli häst av den där också". För mig var Liesma världens bästa även om jag visste att hon inte ansågs vara mycket för världen. Hon var galen, gick inte att lita på, det ena efter det andra. 
 
Men allt detta gjorde mig bara mer motiverad att visa att inget är omöjligt. Jag ville kunna stå där, stolt med ett leende på läpparna och kunna säga: Vad var det jag sa? Och idag kan jag göra det.
 
Till alla er som tvivlade: Se på Liesma nu!
 
Såhär glad blir hon när hon ser sin pojkvän i hagen.

...

Vi har tagit det tunga beslutet att låta Denver åka hem även om jag ber på mina bara knän att allt ska lösa sig och han ska kunna stanna kvar föralltid. Hoppas att de kommande månaderna tillsammans blir underbara och jag kommer alltid leta efter en lösning för att kunna behålla min prins.
 
 
/ Klara

Hakuna Matata

2011: Liesma var från en början väldigt omusklad och mager (förutom bukmagen efter fölen). Revbenen var synliga och hon var väldigt benig över ryggen.
 
Det är inte världens bästa bild men men, tittar man noga ser man att hon är som en pinne över ryggen:
 
2012: Hon musklade upp sig ganska fort när hon sattes igång efter hältan och började lägga på sig när vi flyttade hem henne. Den här bilden är tagen när hon varit under igångsättning ca ett halvår efter kotledsinflammationen. Inget hårt arbete men ändå en så fin förändring i kroppen. Men det mesta beror nog på att hon började slappna av och trivdes i sin nya flock till skillnad från innan. 
 
 
Sen en bild (inte världens bästa..) från i höstas, över ryggen där man ser att hon inte är en pinne längre:
 
 
2013: Och nu några månader senare har hon blivit ännu mer musklad (och även blivit lite väl rund kanske)
Jag har inte använt mig av några hjälptyglar, spänt in henne, tvingat henne med korta tyglar och pådriv av skänklarna att jobba i form eller något sånt. 
 
Och vad är då den hemliga ingrediensen till att hon byggt så mycket muskler och blivit så mycket bättre?
- Jag började rida henne på ett helt annat sätt, sålde dressyrsadeln och körde på bomlöst istället. Gav henne fria tyglar så att hon på så sätt kunde hitta balansen och styrkan att bära upp både henne själv och mig på egen hand. Självklart fick jag hjälpa henne ibland men jag skulle vilja säga att det här resultatet har hon kommit fram till själv. Jag tror också att avskoningen och att hon går ute dygnet runt och kan röra på sig hela tiden har hjälpt till mycket. 
 
Sen finns det ju dom som inte tror att en häst kan bära sig själv och en ryttare bara sådär, men för oss har det funkat. Visst har jag haft tur eftersom Liesma har ett väldigt bra steg i grunden osv, men jag tror dom klarar mer på egen hand än vad vi tror, bara vi ger dom lite tid och hjälper till om det behövs eftersom det inte är naturligt att ha en ryttare på ryggen. Men då behöver dom friheten att sträcka ut halsen och inte ridas med mulen 5 cm från bringan, överdrev jag vet men ni förstår vad jag menar. 
 
Jag tänker såhär och det vet jag att även Becca gör: Hästen är ett flyktdjur och vill ju därför hålla sig frisk och utan skador. Därför tycker jag att hästen borde själv sträva efter att bära upp både sig själv och ryttaren för att den känner att om den går och svankar med ryggen som ett U så kommer den få problem och bli skadad/ha ont och deras överlevnadsinstinkt borde säga att den inte kommer överleva då. Så därför tror jag att om man ger hästen möjlighet så lär den sig ganska snart att bära sig (gäller absolut inte 100% av alla hästar men jag tror det skulle funka på många). Det har funkat och funkar fortfarande på mina hästar.
 
/ Klara

Life stops when you stop dreaming.

Visste du att..
 
..det tar ungefär två år för ett svanstagel att växa ut?

Stars can't shine without darkness.

Visste du att...
 
Klaras häst Liesma är ca 10 cm sned i bäckenet, detta upptäcktes efter ett och ett halvt år tillsammans. Det är en väldigt gammal skada som har självläkt med brosk och därför går det inte att rätta till (skulle kanske gå att operera enligt veterinärerna men det är inget alternativ som Klara vill ta till). Av den här anledningen så är Liesma något av en promenadhäst och rids/motioneras bara på en nivå som hennes kropp klarar av, eftersom hon alltid belastar kroppen snett.
Men Klara har märkt stor skillnad på Liesmas mående sedan hon fick av sig skorna, flyttade till lösdrift och slutade ridas klassiskt.
 
Här kan man tydligt se att hon är "högre" och mer musklad i höger sida.
Hon är precis igångsatt efter en hälta när bilden tagits så det syns extra tydligt då hon saknar muskler här.

Barfota

För inte så länge sen var veterinären ute hos oss för vaccination och tandkoll. Jag fick höra att Liesmas hovar blivit så mycket bättre sedan sist, då hon bara gått barfota någon månad. Självklart blev jag glad över att höra det, men det jag tycker är konstigt är att den här veterinären uttryckte sig tydligt om hur illa den tyckte om barfotaverkare förra gången vi sågs. Då försökte denna veterinär uppmana mig till att sko Liesma så fort som möjligt igen, men jag stod på mig och förklarade att jag ville ge det en chans. 
Är det inte lite konstigt att veterinären helt plötsligt tycker att det inte är så farligt med barfotaverkade hästar ändå? 

Kan det vara så att eftersom verkning enligt vildhästmodellen är såpass "nytt" så att den här veterinären aldrig varit i kontakt med en häst som verkats på det sättet? Och bara hört från andra om dessa barfotaverkare med sina verkningsmetoder som anses av en del vara djurplågeri? Jag kan ändå förstå att vissa reagerar såhär för att det finns verkningsmetoder som inte är snälla, och vissa tycker jag är rent djurplågeri. Men man ska inte dra alla över en kam, och det verkade den här veterinären förstå nu, förhoppningsvis.
 
Men en sak stör mig fortfarande, veterinären påpekade att om jag ska börja träna Liesma igen kommer hovarna aldrig hålla. Jag orkade inte starta en diskussion och sa bara att Liesma håller inte för nån hårdträning, men om det nu skulle vara så, så använder jag boots på hovarna om dom inte håller.
 
Men låt oss tänka lite nu.. vildhästarna då? Deras hovar håller ju fast dom utsätts för såååååå mycket mer påfrestningar jämfört med våra tamhästar. Dom tar sig fram flera mil om dagen i olika slags terräng. Våra tamhästar står oftast inne på nätterna vilket resulterar i att hovarna inte slits nånting under dom timmarna, sen går dom oftast i helt platta gräshagar (läs: lerpölar) med nått enstaka träd här och där. Slits hovarna av att gå på gräs? Njäe väldigt, väldigt lite isåfall.
 
Sen blir våra tamhästar (hobbyhästar/tävling på låg nivå) motionerade ungefär en timme om dagen på varierat underlag beroende på vad dagens motion går ut på. Ridbanor och ridhus har ganska ofta väldigt mjukt underlag som inte sliter så värst mycket på hästens hovar enligt min erfarenhet. Sen har vi bilvägarna/grusvägarna som sliter mest, vad jag upplever. Och det är även där hästar med hovar som inte är tillräckligt härdade/utvecklade/vana börjar ömma och ägaren bestämmer att hästen ska skos. 
 
Här är bevis på att barfota hovar håller även på högpresterande tävlingshästar och jag hoppas verkligen att den här tjejen lyckas sprida budskapet vidare inom tävlingsvärlden:
 
http://thesoulofahorse.com/blog/why-do-we-do-what-we-do-please-read-katies-story/
 
 
Mustanghov, jag tycker den ser så rund och mysig ut! (Speciellt i jämförelse med skodda hästar..)
Bildens källa: http://ttorpehag.wordpress.com/2012/01/28/120128-alla-hastar-kan-ga-barfota-men-alla-hastagare-kan-inte-ha-barfotahastar/ 
Kan även tipsa er om att kika in på hennes blogg, hon skriver många kloka saker!
Som namnet på det länkade inlägget "Alla hästar kan gå barfota, men alla hästägare kan inte ha barfotahästar".
/Klara

Liesma

Jag får ofta höra att Liesma är väldigt fin och har sån utstrålning,
jag ba: HAHAHAH ni skulle bara veta!
 
 
 
ÄR DET NÅN SOM FÖRSTÅR VAD JAG MENAR?
- att jag har världens gulligaste häst med hängläpp. 
Och ja, ni som undrar, hon ser ut ungefär såhär jämt när hon är avslappnad..
/Klara
 

Liesmas hovar

Liesma fick av sig bakskorna någon gång i maj 2012 och blev helt barfota i början av juni. Hennes hovar var inte dom vackraste men heller inte ens i närheten så hemska som jag sett andra hovar se ut. När jag tog det här beslutet, att Liesma skulle verkas av en barfotaverkare, blev jag idiotförklarad av min dåvarande hovslagare som insisterade på att hon inte klarade att gå barfota. Människorna runt omkring mig ifrågasatte också, även de som hade hästar utan skor. Den enda som verkligen stöttade mig var Mari, för att hon var insatt i barfotavärlden. 
 
Och jag kan helt ärligt säga att det var det bästa jag gjort, jag har en annan häst idag jämfört med då. Det har tagit tid och det kommer ta ännu mer tid innan hennes hovar är återställda, men vi är på väg åt rätt håll. Självklart har det varit så otroligt jobbigt och frustrerande ibland men jag ångrar ingenting. 
I slutändan var det jag som idiotförklarade, fast nej, det är ingens fel att man har/haft brist på kunskap och väljer att döma istället för att lära. Jag menar absolut inte att jag är bättre än alla andra och vet mer, skillnaden är att jag valde att testa något nytt och lära mig om det till skillnad från så många andra. Om någon idag börjar argumentera med mig om att jag borde sko mina hästar så har personen oftast ingen aning om vad jag pratar om när jag förklarar varför jag valt barfota, om hovens funktion och uppbyggnad osv.
 
Jag har inte förlorat nånting i mina val jag gjort angående hästar och hur jag vill att deras liv ska se ut.
Det enda jag förlorat är tron på hästmänniskor.
 
En av Liesmas bakhovar i somras, här ser man att sprickorna/bristningarna inte fortsatt växa uppåt utan stannat av och följer med hoven ner istället fast hon bara varit utan skor i några månader. Vilket betyder att hoven är på väg att få rätt form, spänningarna har minskat och hoven är inte lika utfluten längre som när hon hade skor.
 
Här är Liesmas framhovar för ungefär två veckor sedan. Sakta men säkert rehabiliteras hovarna och man kan se även från det här avståndet var den nya, friska hoven börjar.
 
Liesmas ena framhov 2 veckor sedan. Här ser man tydligt var den nya, friska hoven börjar och var alla spänningsbristningar slutar. Man ser även att den nya hoven har en annan form än den dåliga, gamla hoven som är mer utfluten. Den stora sprickan hade hon redan när hon hade skor men som ni ser har den stannat av där den nya hoven börjar och även den här gigantiska sprickan har slutat sprida sig och är på väg ner. Något jag aldrig vågat hoppats på! 
 
Står du i valet att ha skodd eller barfotahäst? Testa att ta av skorna och låt en barfotaverkare (SANHCP-vildhästmodellen) verka den. Räkna med att det kommer ta tid, mycket tid, men det är det värt. Och om du nu är en av dom som inte orkar vänta, tycker att det krävs för mycket tänkande (ja, när man har en barfotahäst så tar man hand om hoven på så många fler sätt än en skodd häst som bara skos) eller nått annat, slå på skorna igen då. Vad har man att förlora på att prova?
 
/Klara

Tips

Förra året köpte jag fleecefodrade ridbyxor på Hööks, tack vare dom har jag inte frusit någonting sedan dess, inte ens när det varit så kallt som -15 grader. Utan dessa ridbyxor hade det varit en pina att gå ut i stallet många dagar under vinterhalvåret, därför tycker jag att det är konstigt att jag inte sett ridbyxorna varken i Hööks affärer eller på webbshopen den här vintern...
 
/Klara

Viktens betydelse

Vår idé om ridning är ganska logisk, lär dig hur hästen tänker och beter sig, och hantera den utefter det.
 

2. Ridning med vikthjälper - Testa själv: Ställ dig upp, med båda fötterna bredvid varandra och blicken rakt fram (för att göra det tydligare kan man kolla neråt). Tänk dig att du ska börja gå och lyft sakta ena benet för att ta ett steg framåt, tänk på att göra det sakta. Precis innan steget, innan du hunnit lyfta benet så ska du känna att du lutar dig framåt och din vikt sitter i "framsidan" (om du gjort rätt vill säga). När du sedan tar ett steg framåt så fångar du upp din egen vikt. Det här lärde jag mig av John Moore och allt bara föll på plats när han förklarade.
Samma sak när du går baklänges eller när du svänger, du lutar alltid din vikt åt det håll du ska åt och fångar sedan upp dig själv genom att flytta fötterna åt samma håll. Prova
 
Det jag vill få fram med det här, är att vi ska ta med oss det här upp på hästryggen. Hästarna känner när en fluga landar på deras rumpa så dom känner tydligt av när vi flyttar vikten när vi sitter på deras ryggar. Men om det nu är någon som läser det här, går ut i stallet, provar och det inte funkar så är jag inte förvånad. För många av dagens klassiska ridhästar har lärt sig att ignorera dessa vikthjälper för att ryttaren inte kan, vet, eller av någon annan anledning använder dessa fel. Det här vet jag, för jag har själv gått från att rida klassiskt till att utveckla min egen ridstil, tillsammans med Liesma, och det här med vikthjälper var inget hon förstod från första början utan det är något vi tränat och fortfarande tränar på att lyssna till.
 
På clinicen jag var på med John Moore så frågade han en ryttare (fast på engelska såklart):
John: Varför sitter du så upprätt?
Ryttaren: Därför att min dressyrtränare säger det.
John: Men vad har det för syfte? Har du frågat varför du ska sitta sådär?
 
Det John sedan förklarade var, att när man är rak i ryggen så är man i en neutral position, man ber inte hästen att gå framåt, bakåt eller åt sidorna. Det enda man ber hästen om är att stå där den står och vänta på nästa kommando. 
 
Klara och Liesma - eftersom Liesma är ganska grön med backningarna
på "det här sättet" så är Klara övertydlig när hon höjer handen för att
förbereda Liesma på att backa, men som ni ser är "tyglarna" fortfarande glappa. 
Sedan lutar hon sig lite mer bakåt än vad som behövs på en van häst.
(syns dåligt pga vinkeln bilden är tagen i)

130124

Visste du att...

...Zebrarandigt håller insekter borta, för att dom ser ingen "landningsbana" då.

Tror ni på själsfränder?

Bloglovin

Följ min blogg med Bloglovin 

130123

Varför är vi hästmänniskor så rädda för att prova något nytt och bryta mot normerna?
 
Vi hittade en gigantisk hästsko i somras, den va större än Beccas huvud!
Men eftersom vi är lite normbrytande så är ju inte vi i behov av hästskor..

Sitsen

Vår idé om ridning är ganska logisk, lär dig hur hästen tänker och beter sig, och hantera den utefter det.
 
1. Sitsen - Hellre sitter vi ”fel” men kan inverka och kommunicera med hästen med små och tydliga signaler än att vi sitter ”rätt” och har svårare att kommunicera med hästen. Det som är viktigt för oss är att vi sitter bekvämt, är balanserade och kan kommunicera med hästen, om vi sedan sitter i den värsta av värsta stolsitsarna så fine, vi bryr oss inte så länge vi och hästen trivs. Utseendet kommer i sista hand.
 
Självklart ska man inte strunta helt och hållet i sitsen, om man till exempel är så framåtlutad att man nästan ligger längs halsen på hästen så är det klart att man måste rätta till sitsen. Det vi menar är att man ska försöka hålla sig till "grundsitsen"/den lodräta sitsen, men att man inte ska haka upp sig på småsaker som anses vara skönhetsfel.
T.ex. Är skänklarna lite för långt fram? Stör det isåfall ryttaren eller hästen, får ryttaren sämre balans eller har ryttaren svårare att kommunicera med hästen i det skänkelläget? Om svaret är nej så tycker inte vi att det behövs göras något åt ett sådant skönhetsfel.
 
Här är en bild på Klara och en av universums underbaraste hästar som är tagen för två år sedan.
Här ser man tydligt att jag inte sitter "enligt reglerna", här sitter jag som det passar mig och hästen bäst.
(Och ja, jag skäms över att jag behöver ta honom så hårt i munnen, just där totalignorerade han mig.)
 
En sak som skiljer sig mycket mellan westernridningen och den klassiska ridningen, enligt oss, är just sättet att sitta på hästen. Westernryttare sitter mer avslappnat och ser ut att ha det väldigt bekvämt när man kollar på dom. Ryttare inom den klassiska ridningen strävar mer efter att ha en så perfekt sits som möjligt och jobbar väldigt mycket med att träna att sitta "enligt reglerna". Det här är inte bara någonting vi påstår, vi har varit en del av båda ridinriktningarna och det här är våran uppfattning.

Vi hissar...

...Tidningen Lucky Rider!
Även om vi inte är några typiska westernryttare så finner vi alltid något läsvärt, hela tidningen läsvärd. 
Tidningen innehåller intressanta, spännande, välskrivna och väldigt lärorika artiklar om det ena till det andra. 
Exempel: "Gör ditt varmblod till en westernhäst", "Parelli Natural Horsemanship", "Lär dig rida western",
"Ranchliv i Fjällen" och många många fler. Det här är en tidning som man läser med ett leende på läpparna,
så ni som inte redan prenumererar, tveka inte att köpa er första Lucky Rider redan idag!
 

Foder

Mina hästar har fri tillgång till bra hö i hagen, att jag valt att ha det så är för att hästar är gjorda för att äta nästan hela dygnet, ungefär 16-18 timmar/dygn. En häst som står utan mat blir lätt stressad och utvecklar beteendestörningar (speciellt om den står i box). Att alltid ha mat i hagen gör också att hästarna kan äta när dom själva vill, till skillnad från när hästar portionsutfodras och alla står och äter tills maten är slut. 
 
En annan sak jag lagt märke till, är att det är aldrig något bråk eller tjaffs runt maten. Hästarna vet att det finns mat så det räcker åt alla och ingen kommer bli utan. Fast detta beror mycket på hur flocken ser ut i hagen, om det är en fungerande flock eller inte. I stallet jag hade Liesma inhyrd i förut så hade hästarna fri tillgång på grovfoder i hagarna men det var ändå mycket tjaffs och motande runt maten, på morgnarna framför allt. Varför det var såhär ser jag två anledningar till:
 
1. Hagindelningen var inte felfri, det var inte alla hästarna som blev placerade med varandra som fungerade ihop. Dessutom var hästarna tvugna att äta från samma hö/ensilagebal, alltså var det hästar som inte fungerade ihop som var tvugna att äta tillsammans på väldigt nära avstånd till varandra. Då förstår väl nästan vem som helst att det kommer bli tjaffs, och dom hästar som är lägre i rang blir omkring motade och får äta när resten blivit mätta? En enkel lösning på detta hade varit att placera ut mat på fler ställen i hagarna med ett bra avstånd mellan så att hästarna inte behövde stå packade vid foderhäcken.
Men det bästa hade varit att även se till så att alla hästarna trivdes med kompisarna i hagarna och inte bara placera ut dom där det passade bäst för en själv.
 
2. Många av hästarna fick alldeles för lite grovfoder i boxarna under nätterna. Då är det ganska självklart att dom kastar sig över maten så fort dom kommer ut på morgonen och försöker mota bort dom andra. Och lösningen på det här "problemet" är ju också väldigt självklar, mer hö i boxen.
 
Sen det här med att ha hönät eller inte - jag tycker att hönät är bra eftersom det förlänger ättiden för hästen, minskar foderspill, maten räcker längre och minskar tuggorna osv. Om man ska använda sig av hönät eller inte är helt upp till en själv, jag använder det inte i dagsläget men jag har tänkt på det många gånger. Anledningen till varför jag inte använder hönät just nu är att dom hönät jag varit i kontakt med (olika storlekar men framför allt storbal) har hästarna alltid bitit hål på nästan på en gång och äter sedan ur hålet och då är ju själva idéen med såkallad slowfeeding inte fungerande längre.
 
Sen eftersom jag har en liten ungshettis som ska undersöka precis allting så är jag rädd att hon ska fastna och göra sig illa, även om hålen i nätet är små. Och den tredje anledningen är att Liesma under nästan två år var underviktig, fast hon hade fri tillgång på grovfoder även i boxen, avmaskad osv. Så fort hon blev hemflyttad våren 2012 märktes det att hon trivdes till skillnad från förra stallet och hon började gå upp i vikt nästan på en gång, och nu går hon första vintern ute dygnet runt och jag vill verkligen inte att hon ska börja tappa hull nu när hon blivit så rund och fin.
 
Såhär ser skruttan ut idag, ganska lagom enligt mig.
 
Jag har faktiskt hellre en lite för tjock häst än en lite för smal häst, en tjock häst är enklare att rätta till har jag insett efter allt slit med att få Liesma att gå upp i vikt.
 
Och sist men inte minst, vad jag ger hästarna utöver hö:
I hagen finns en salt/mineralsten för häst och så får hästarna dagligen sina vitaminer och mineraler utblandat med en näve (olika stor beroende på vilken häst) proteinpellets. 
 
 
Vi köpte den här i somras för att prova och den funkade bättre än jag förväntat mig så vi använder oss fortfarande av den och hästarna ÄLSKAR den!
 
Ni vet väl om att forskare har kommit fram till att tävlingshästar klarar sig utmärkt på bara (bra) grovfoder? Så varför ska vi proppa i våra hästar en massa kraftfoder när dom inte ens är i närheten av en tävlingshästs prestationsnivå?
/Klara
 

130122

Bildens källa: weheartit.com

Monty Roberts Jubileums Show

I april kommer mannen, myten, legenden Monty Roberts till Flyinge för att ha en clinic. Självklart har vi köpt biljetter och vi ser verkligen fram emot detta! 
För er som inte vet så kan Monty Roberts förklaras som "hästviskare" även om han inte viskar till hästarna. Han har kommit fram till egna metoder att jobba med hästarna på, på deras sätt och detta är något vi tycker att alla borde eftersträva. Ska bli sjukt kul!
 
Bildens källa: http://flyinge.se/evenemang/clinic-monty-roberts/ 

130121

Visste du att...
...Klaras syster har en d-ponny på foder som Klara "tagit över" då systern tappat intresset.

 

 
Här har vi honom, superkliaren.

 

 

130120

Halloj!
Rebecca har jobbat hela helgen och jag har haft fullt upp med mina små krabater.
Eftersom Nasse bestämde sig för att utforska utsidan av hagen även den här vintern så har jag ägnat många timmar åt att skotta snö under staketet så att eltrådarna är en bra bit ovanför marken, så nu funkar elen förhoppningsvis som den ska igen!
 
Dessutom har jag gjort en egen padd till min bomlösa sadel (westernmodell från Naturhästen.se) eftersom panelerna som följde med var stenhårda och gjorde så att sadeln klämde vid manken. Nu håller jag tummar och tår för att problemet ska vara löst och sadeln ska gå att använda igen!! Anledningen till att Liesma har bomlös sadel är därför att det inte finns bomsadlar som är anpassade efter en häst med 10 cm snedhet. Därför är bomlöst det bästa alternativet även om jag föredrar att rida barbacka. 
 
 
/Klara

The Path of the Horse

Lite seg dom första ungefär 15-20 minutrarna (är man riktigt slö kan man ju hoppa över den delen), men den är helt klart värd att se!
 
 
 

Dagens visste du att:

Visste du att...

...Hovbölder nästan alltid uppstår i övergången från skodd till barfota. Det är för att blodcirkulationen kommer igång och massa slaggprodukter ska ut från hoven. Men det kan även vara för att sulan inte är van att få så mycket markkontakt och därför är lite svagare och känsligare för stenar osv i början.

Lär dig dansa med livet.

Visste du att...
...Rebeccas högsta önskan är att ha en egen häst, men tyvärr finns inte möjligheten just nu.

Träns

Det finns träns, eller såkallade huvudlag i alla olika modeller och stilar. De flesta har ett speciellt utseende beroende på vad för inriktning man har inom hästsporten. 
Två vanliga tränssorter:
Westernträns är ganska enkla, inte så mycket remmar hit och dit utan ett "basträns" med nackstycke, sidostycken, ibland käkrem och pannband/one ear. Har lite olika utseenden, vissa är mer "pyntade" än andra, men dom håller sig till en naturlig look.
 
De såkallade klassiska tränsen är oftast motsatsen till westerntränsen, med nosgrimmor och snokremmar av olika slag. Pannband och nosgrimmor är oftast dekorerade på olika sätt med tex. strasstenar. Eftersom vi tycker att så lite som möjligt på hästen är bäst så tycker vi inte om dessa träns. Vi gillar inte tanken på att spänna igen hästens käkar och ta bort möjligheten för hästen att kunna visa obehag mm.
 
Både Denver och Liesma har nackstycken och sidostycken med käkrem från "vanliga" träns, utan pannband, och det funkar super! Några av nosgrimmorna som följt med vid köp av tränsen har jag gjort om till bettlösa träns, andra ligger bara och skräpar. Snokremmarna kan va bra att ha till andra saker, eftersom dom är i en ganska bra storlek. 
 
Sen finns det ju en mängd olika tyglar: Hela, tvådelade, gummi, läder, räfflade, med gummistroppar osv. Här tycker vi att man ska använda sig av det man tycker passar sig själv bäst. Vi använder oss av olika tyglar och det tycker vi blir bra, så man behöver ju inte bestämma sig för att bara använda en speciell slags tygel, det går ju att variera.
 
Är det någon som vill dela med sig av vad för slags träns man använder och varför, så tar vi tacksamt emot din åsikt! 
 
/Klara och Rebecca

Love every moment of what you do.

Visste du att...
...Klara har två egna hästar, ett halvblod som heter Liesma och en shettis som kallas Nasse.
 
 <- den stora smutsiga knasbollen
 
 <- och den lilla ruffsiga knasbollen

Livet börjar vid slutet av trygghetszonen.

Visste du att...
...Klaras hästar verkas enligt SANHCP-vildhästmetoden. Och det skulle även Rebeccas häst göra om hon hade en egen.

Himlens andetag finns mellan hästens öron.

Jordens temperatur kommer höjas med 4 grader, men ändå gör vi ingenting, iallafall nästan ingenting åt detta? Flera platser på jorden kommer bli obebodda eftersom det helt enkelt inte kommer gå att bo där.
 
Kanske är det dags att börja köra häst och vagn istället för att ta bilen?
Min shettis är under inkörning så jag kommer iallafall vara väl förberedd hehe, och även dom på bilden under verkar förberedda..
Bildens källa: http://www.finest.se/userBlog/?uid=44809&viewComments1727371=1&beid=1727371 

Bett

Bett är något som nästan alla använder i vardagen, men det är inte många som vet vilket obehag det KAN skapa för hästen om den inte trivs med det. Har man en häst som utan nosgrimma och starka bett, funkar och trivs bra med bett i munnen så anser vi att det inte är något problem att fortsätta använda bett. 
Det vi reagerar på är att många hästar tvingas ha bett i munnen fast dom tydligt visar obehag. Självklart finns det hästar som trivs med bettet men ryttarens hand orsakar obehaget.
 
Hur kan man då veta att hästen tycker att det är obehagligt med bett?


-Hästar som upplever obehag med bettet visar oftast väldigt tydligt att de inte trivs. Ett vanligt tecken är att hästen försöker gapa, lägga tungan över bettet, sticka ut tungan ur munnen eller slänga med huvudet för att komma undan obehaget. Självklart reagerar hästar olika men dessa symtom är några av de vanligaste.

Hur är den vanligaste "lösningen" på detta problemet?
 

-De flesta inser att hästen försöker komma undan, men en vanlig åsikt är att "hästen försöker komma undan att arbeta" istället för att den försöker komma undan obehaget. Därför spänner de flesta igen munnen på hästen med hjälp av en nosrem, även kallad snokrem, så att hästen inte kan gapa eller visa obehaget genom munnen.
Såklart finns det de som försöker hitta en annan lösning med andra bett osv, eller ta reda på om det ligger något annat bakom.
 

Vad händer med hästen när man spänner igen munnen på den?
 

-Eftersom att hästen inte kan gapa mm för att frigöra sig från obehaget så trycker den ofta upp bettet på kindtänderna, detta är ett sätt för hästen att minska smärtan. Resultatet av denna handlingen blir att tänderna slits fel och det bildas kanter och gropar som kan orsaka ännu mer smärta.
 
Slutsats: Om din häst inte är nöjd med bettet, tänk ett steg längre än att spänna igen munnen på den. Den kommer tacka dig för det!
 

En sista tänkvärd sak; Skillnaden på ett kandar och ett vanligt bett är 4%. Ett kandar har tillräckligt med kraft för att knäcka hästens käke...
 
/Klara och Rebecca

Sevärd video!

 
 
...dags att tänka om? 
 
/Klara och Rebecca

Dancing horses

Anledningen till varför vi startat den här bloggen är för att vi vill inspirera andra till att tänka på hästens bästa och göra hästens liv så bra som möjligt i fångenskap. Vi strävar efter att ge hästarna en så naturlig miljö som möjligt, vilket bidrar till lyckligare djur. Vi tycker även att användandet av hästen på många håll är på väg åt fel mål, hästen ses av många som tävlingsmaskin istället för den individ som den egentligen är.
 
Vi ser hästarna som våra vänner och inte som redskap och hoppas kunna inspirera andra till att tänka på ett naturligt och liknande sätt som oss.
 
 
/ Klara och Rebecca

Välkommen till min nya blogg!

Mitt första inlägg.

RSS 2.0