Dagens

Lever livet som häst/hus/kattvakt (förutom att jag är sjuk nudå..)!
Dom stora fick en skrittur på 4 timmar i lördags, varvat med att vi hoppa av och ledde ibland. Denver va på bushumör och gjorde några rivstarter och självklart hakade Liesma på och var på väg över en snövall med dike bakom. Allt går så snabbt när sånt händer, man hinner inte förstå vad som händer förns allt är lugnt igen och man utan att ha tänkt på det tagit kontroll över/löst situationen.
 
När Liesma var på väg mot snövallen och diket så börjar tankarna snurra rent reflexmässigt "Det är för brett, vi kommer snett, hon kommer hamna mitt i diket om hon hoppar" och då försöker jag få henne att sakta av, men när jag märker att hon inte lyssnar på bromsen så börjar man tänka igen."Okej, om hon nu tänker hoppa, hur gör vi detta på bästa sätt? Hur kan jag hjälpa henne?". Som tur var så insåg hon tillslut själv att hon inte skulle komma över och tvärnitade precis innan språnget. Duktig häst. 
 
Och tänk att allt det här händer under några sekunder, om ens det, och sen är det över. Men det är det som är så viktigt, när man rider på en ridbana eller i ett ridhus så händer det inte speciellt mycket om hästen sticker eller bockar osv, man kan låta den ta varv efter varv tills den själv lugnar ner sig (om man nu vill vänta;). Men när man är ute i naturen, bland bilar, utanför ridhusets 4 väggar så gäller det att lösa situationer som uppstår på enklaste och snabbaste sätt. Man kan inte sitta och vänta ut då. Om hästen blir rädd och sticker så gäller det att lugna ner den och få stopp så fort som möjligt, annars kan det uppstå stora olyckor om man t.ex. möter en bil när hästen kommer i full galopp.

En tanke till

Har ni tänkt på att de som har barfotahästar oftast har hästen på lösdrift, utan täcke (om den inte behöver), fri tillgång på grovfoder och ger väldigt lite eller inget kraftfoder alls? Alltså att hästen lever mer naturligt?
Säger inte att det är såhär i alla fallen men i de flesta skulle jag nog vilja påstå.

Happy Birthday!

Idag fyller världens bästa lilla gubbe hela 16 år! 
 
Tackar för upplevelserna vi haft tillsammans och ser fram emot minst lika mycket bus och glada stunder till! Han är en superponny när vi lärt känna varandra även om han har sina egenheter och inte alltid tycker likadant. Otroligt cool herre som i många fall totalt ignorerar en om man inte gör på rätt sätt och tack vare det har han lärt ut mycket under tiden vi haft tillsammans. Har aldrig stött på en häst eller ponny som man kan ha så långa diskussioner/förhandlingar med och samtidigt vara så otroligt nöjd och stolt över under ett och samma ridpass. Att han har sin egna vilja är bara guld! Kommer alltid ha sin speciella plats i våra hjärtan, våran fina prins.
 
 
/ Klara & Rebecca

En tanke..

När jag var mindre fick jag ofta höra "hoppar du av så har hästen vunnit över dig" eller "du har mer kontroll på hästen när du rider än när du går bredvid". Vad grundar dessa tankar i? 
 
Om jag är ute och rider och på ena sidan intill vägen där vi ska passera ligger en pressening och flaxar i blåsten, och jag märker att hästen tycker att det här är jätteläskigt och vill hellre vända hem för att den är så rädd. I det läget hade jag hoppat av och lugnt lett hästen förbi presseningen, stannat och gett hästen en chans att undersöka presseningen, sedan berömt hästen jättemycket och fortsatt gå en bit ifrån presseningen och fortsätta rida.
 
Det är våran plikt som ledare över hästen att ställa upp för den och hjälpa den i svåra situationer. Att du hoppar av och hjälper den förbi något, visar att det inte är så farligt som den tror, gör att hästen blir tacksam mot dig och respekterar dig ännu mer som ledare. Det finns ingen tanke i hästens huvud att den vann, den fick dig att hoppa av, så nu har du förlorat. Hästen är bara tacksam för hjälpen.
 
Det gäller att läsa av hästen och rycka in för att hjälpa till innan det har uppstått en konflikt mellan häst och ryttare. Det är väldigt vanligt att ryttare driver på hästen framåt när den är osäker och försöker stanna och kolla läget. Det här händer ofta i min vardag men jag låter hästen stanna och kolla. När hästen förstår att det inte är farligt så fortsätter den gå igen, eller om den fortsätter vara rädd så ber jag den gå ändå men om den inte vågar och gör motstånd så försöker jag snabbt förklara att det inte är fel att vara rädd och så hoppar jag av och leder förbi. Genom att göra såhär, alltså att lyssna på hästen, så undviker jag konflikter med mina hästar.
 
 
 
När den här bilden togs så kom en man precis in i den mörka delen av ridhuset,
jag lät Liesma stanna och kolla läget, klappade henne och sedan var det inget mer med det.
 
/ Klara

Varför började man sko hästar?

Ja, varför började man sko hästar?

Det verkar finnas några anledningar till varför man först började sko hästar, jag har plockat ut några:
 
1. Här i norden så användes det mest som skydd mot halka under vintern.
 
Men nu har det utvecklats och man kan använda boots med broddar och det funkar utmärkt.
 
2.  Hästarnas hovkvalité försämrades av att vi hade hästarna på så små ytor.
Idag vet vi att hästar mår bäst på lösdrift, att hålla sig i rörelse och att ett varierat underlag/terräng i hagen är viktig för hovens funktion och tillväxt osv.
 
3. Hovtillväxten räckte inte till eftersom hästarna användes hela dagarna och slet så mycket på hovarna.
Våra hästar idag behöver inte arbeta dagarna i sträck, utan motioneras ungefär 1 timme av 24. Hovarna slits inte ner på en timme..
 
4. Mindre pillande och "omvårdnad" av en skodd hov.
Håller med helt och hållet, det krävs mer pysslande när man har barfotahäst.
 
 
Visste du att redan på antiken använde man skydd på hästens hovar, som sandaler, alltså som boots?
 

Mål

Hittade en jättebra artikel som jag vill dela med mig, det är faktiskt viktigt med mål i livet!

"Vill du bli en bättre ryttare, hästägare, NH-elev, partner, förälder osv under 2013? Här kommer ett antal tips;

 

1.  Bestäm dig för vad du vill uppnå, och fastställ dina mål

Innan du börjar träna och rida din häst så är det viktigt att du har definierat vilka mål du har. Följ din känsla. Livet är för kort för att spendera tiden med att göra något tillsammans med dina hästar som ni inte älskar. Så vad är din passion, vilka är dina mål och drömmar? Vad skulle du vilja uppnå inom de nästkommande 4 veckorna, inom de kommande 4 månaderna, inom fyra år? Om du visste att du absolut inte skulle misslyckas, vad skulle du då göra med din häst? Skriv ner det, och varje dag ta ettlitet steg mot det målet.

 

2. Ge din vision näring

Håll fokus på dinamål, visualisera dina mål och använd din fantasi. Genom att stänga dina ögon och fantisera om dessa saker - och verkligen SE dem för din inre blick- så kommer du öka dina chanser för att det faktiskt blir som du önskar. Ge din vison näring, varje dag, se det framför dig, känn det inom dig, hör hur du kommer uppleva den samvaron och framgången av det liv du vill ha tillsammans med din häst.

 

3. Tro på dig själv, på din häst och på din vision

Inget kan stoppa en person som har rätt mental inställning från att nå sina mål. Samtidigt som det inte finns något i världen som kan hjälpa den personen som har en dålig inställning. Vissa personer har starka övertygelser att de inte kan göra något, eller att deras häst inte kan göra något. Men du kan inte bli en bättre person eller ryttare imorgon om du bara tänker på gårdagens besvikelser och misslyckanden hela tiden. Innan du börjar träna med din häst, så behöver du åsidosätta alla dina negativa känslor eller se om du kan omvandla dem till något stöttande och positivt istället. Använd och tänk i termer som gör problem till utmaningar istället för att bara se problemen. Se möjligheter, istället för omöjligheter. Begränsa inte dig själv med dina tankar! Varje morgon så bestäm dig för att "Idag ska jag vara den bästa Jag som jag kan vara" (“Today I will be the best I can be”.)

 

4. Lägg upp en plan

Om du kan drömma det, så kan du göra det, men utan en plan så kommer du stå kvar där du är idag. Så lägg upp en plan för dig själv så du kan nå de mål du satt upp. Skapa en planering som bryter ner målet i uppnåliga och specifika steg; Vilken bok ska jag läsa, och när? Vilka kurser/clinics vill jag gå på, när och var? Vilka dagar ska du träna din häst och vilka dagar ska du lära honom något nytt?

 

5. Omge dig med positiva personer

Samla positiva personer omkring dig. Spendera tid med personer och ryttare som stöttar dig och som vill stötta dig. Berika dig själv genom att lära känna andra som är aktiva och progressiva för sig själva, och lär från dem. Håll dig ifrån de som försöker förminska dig eller det du vill uppnå och som säger att dina ambitioner är omöjliga. Låt inte de som gav upp om sina drömmar påverka dig så du också ger upp dina. Låt inte andra personers negativitet hindra dig från att vara den bästa du, som du kan vara. Sänk inte heller dina standarder för att det ska passa de som vägrar att höja sin standard. Så vänta istället på att andra ska nå upp till dina förväntningar. Bra personer kommer få dig att känna att du kan uppnå precis allt! Så umgås med de som är likasinnade!

 

6. Lär från andra

Många av de saker du vill veta har andra redan upplevt. Du kan åstadkomma så mycket mer genom att studera vad andra redan har gjort. Sedan kan du bygga vidare på den kunskap du får från dem och det kommer ge dig så mycket bättre resultat under en mycket kortare tidsperiod eftersom du inte behöver uppfinna hjulet en gång till.

 

7. Hitta DIN förebild

Hitta någon som du beundrar, eller någon som du önskar att du vore mer som den personen. Kanske är det en ryttare som alltid har ett leende på läpparna, eller som är framgångsrik och känd, eller någon som verkligen uppnått sina drömmar. Försök hitta vad som gör den personen så bra och försök sedan göra vad personen gör, läs de böcker som personen läser, närma dig saker och ting så som den personen gör. Att leta efter det bästa i andra brukar ta fram det bästa i en själv.

 

8. Skrid till handling och kör på

Vägen till framgång kommer ta mycket övertygelse och arbete. Genom att konstant sträva framåt kommer du automatiskt få mer kunskap och få mer respons från din samvaro med din häst. Var villig att lära, praktisera och förbättra det du kan. Fortsätt, håll igång, kämpa på och sluta aldrig sträva efter ditt mål och det du vill uppnå. Livet kräver inte att allt ska vara bäst eller perfekt, bara att vi gör vårt bästa. Ge aldrig upp! Fantastiska saker tar tid att uppnå!

 

9. Tänk på och reflektera

Så snart du reflekterar över dina egna tankar och handlingar och hästens reaktioner, så får du en större klarhet om dig själv och din häst. Skrid till handling, notera vad som fungerar och vad som inte fungerar. Titta på konskevenserna som uppstår och lär från dem. Men var inte för hård mot dig själv, det finns inget som är "fel" eller "misstag", det är bara ett resultat av vad du gjorde. Tänk inte att du inte är tillräckligt bra för att göra det här, kom ihåg; Framgång kommer från ett gott omdöme. Gott omdöme kommer från erfarenheter. Erfarenheter kommer från dåligt, bristande eller otillräckligt omdöme.

 

10. Ändra tillvägagångssättet

Ändra ditt tillvägagångssätt tills du får det resultat du vill ha. Ta ansvar när du inte får önskat resultat; Antingen var du inte tillräckligt tydlig, eller du hade inte gjort tillräckligt förarbete, eller så frågade du hästen om något han inte var redo för, eller så bad du om något som ökade pressen på hästen, eller så höll du andan, eller.... Skratta åt dig själv och ändra ditt tillvägagångssätt. Välkomna det som är svårt och besvärligt. Svårigheterna kommer göra dig starkare. De gör dig smartare. Och när du övervinner dem, så blir du alltid bättre som människa.

 

11. Var tacksam för det lilla!

Håll dina långsiktiga mål i sikte, men fokusera på nuet och var tacksam för det du har varje dag. I slutet av varje dag ställ dig sjäv dessa fem frågor:

1. Vad lärde jag mig?
2. Hur kan jag använda mig av en otrevlig upplevelse?
3. Vad skedde idag som var fantastiskt?
4. Vad är jag tacksam för?
5. Hur har jag påverkat andras liv idag?

Jämför dig själv idag, med vem du var igår. Men jämför dig inte med någon annan! Du kan aldrig vara en annan ryttare, du kan bara vara en bättre version av dig själv. Ett av kännetecknena hos en framgångsrik ryttare är att de bara jämför sig med sig själva, och deras tidigare framgångar och deras framtida potential.

12. Resan är målet

Det är inte vad vi uppnår eller får, utan den vi blir och vad vi kan bidra med: som ger mening till livet. Det slutliga målet är att häst och ryttare kan växa tillsammans och utvecklas tillsammans på ett bra sätt! Fokusera på ett fortsatt fysisk, psykiskt, emotionell och spirituell växande. Leta inte efter guld och gröna skogar. Det är att utvecklas och att växa som är målet. Bli inte en ryttare/tränare/instruktör som söker framgång för egen vinnings skull utan bli en ryttare/tränare/instruktör som har ett egenvärde och sunda värderingar.

“The major reason for setting a goal is for what it makes of you to accomplish it. What it makes of you will always be the far greater value than what you get.” – Jim Rohn"

 
 
Källa: http://naturalhorsemanship.ifokus.se/articles/50f59e63d4ebea6751028219-12-tips-for-att-na-dina-mal

Verm-X

Jag är lite emot avmaskningsmedel, bara det att det är receptbelagt betyder ju att det är starka grejer man har att göra med. Sen ska det göras väldigt ofta enligt mig, och att det varje gång är en procedur med träckprov osv.
 
Så jag har bestämt mig för att prova Verm-X!
Det är ett naturligt örtbaserat kosttillskott som parasiter inte trivs med, alltså blir hästen parasitfri.
Finns att ge i olika former som flytande, pulver och pellets. Hoppas det funkar!
 
 

Trickträning

Har bestämt mig för att lägga inkörning/inridningen av Nasse åt sidan och träna trick istället! 
Kollat runt lite på tips om olika trick och har bestämt mig för att börja med lätta som att pussas.
 
Lite inspiration:
 
Bildkälla: http://playlovelearn.files.wordpress.com/2013/02/dsc_0669.jpg
 
Bildkälla: https://encrypted-tbn2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTU6pkmyesBw0EketENXlUskjKWIDf7EQ4H7xRmoCabGU5F2mQi
 
/ Klara

Imorgon har blivit igår.

"Vi har nästan glömt hur märkvärdigt det är att ett så stort, starkt och intelligent djur som en häst tillåter ett annat mycket svagare djur att rida på deras ryggar."
 
Liesmas företrädare på bild, som förra sommaren
lämnade oss för att beta på de evigt gröna ängarna.
 
/ Klara

Hovbölder

När hästar får hovbölder brukar det bli världens grej av det.
 
 
När Liesma fick hovböld och hon stod inackorderad i stall så blev reaktionen ganska stor och jag fick veta att jag var tvungen att ringa hovslagare/veterinär på en gång som kunde verka upp hovbölden för den fick absolut inte gå upp av sig själv för då skulle det ta längre tid för den att läka.
Idag vet jag att det här inte stämmer och jag väljer hellre att låta hästen läka bölden av sig själv utan att någon skär upp halva sulan på den.
 
Det tar längre tid för hoven att läka efter att en hovslagare/veterinär tagit upp bölden än om bölden får gå upp av sig själv. Men det säger ju sig självt tycker jag, eftersom en H/V lämnar ett stort hål i sulan efter sig, och det är sedan den sönderskärda sulan som hästen ska gå på, aj?
 
Såhär kan det se ut efter en hovböld som gått upp av sig själv, kan ibland vara svårt och se:
 
Eller såhär, uppverkad av veterinär/hovslagare:

20111123-163611.jpg
 
Om du var häst, vilken metod skulle du välja?
 

I vissa extrema fall så kan det säkert vara nödvändigt att skära upp en böld, men hästen läker mycket bättre på egen hand än vad vi tror så jag tycker att vi ska ge dom en chans.
 
Bildkälla 1: http://2.bp.blogspot.com/-7t9466uidHM/UO6NzsJJ4fI/AAAAAAAABfk/lD_JYPFpBxc/s1600/20016_10151404443203767_1574137681_n.jpg
 
Bildkälla 2: http://linnebergstorp.se/wp-content/uploads/2011/11/20111123-163611.jpg

Buck Brannaman

Buck är och kommer antagligen alltid vara min favorit!
 
“Most people think of a feel as when you touch something or someone and what it feels like to your fingers but, a feel can have a thousand different definitions. Sometimes feel is a mental thing. Sometimes feel can happen clear ‘cross the arena. Sort of an invitation from the horse to come to you.”
- Buck Brannaman
 
 
 
Bildkällor:
https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRUdj_1Ohda-0qTDE-IsRRVtdl1wDg13HxD0CgpksB_8FmjRUPk
 
https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSYfaDMQ_UonhE-CZQICGVvzrM3JYB1LcfVfiw2SICTjslnnVTL
 
/ Klara

tionde februari tvåtusentretton

Har tänkt lite på en sak, dessa människor som nästan enbart rider sina hästar i ridhus/på ridbana, varför har dom skodda hästar?

Jag har aldrig varit med om en häst som ömmar på ett sådant underlag och om den skulle göra det så är det antagligen ett ganska stort problem/fel i hästen eller hoven enligt min åsikt. Och om man vill rida ut någon gång på grövre underlag så är det bara att använda boots. (Detta gäller egentligen alla ryttare/hästar).
 
Självklart tycker jag att alla i alla fall borde prova ha sin häst barfota men just dessa människor borde ju lätt kunna välja att sko av sina hästar eftersom dom knappast skulle märka av ömhet hos sina hästar? 
 
 
Skillnad?
 
 
 
Bildens källa:
http://barfotahovar.wordpress.com/varfor-barfotahovar/
 

Citat

"Ryttaren ska inte behöva inverka med sina hjälper på hästen hela tiden. Lägg till hjälpen igen först när du märker att hästen har slutat reagera. Man kan jämföra detta med att åka sparkstöttning: när den fått upp farten slutar man sparka och först när farten avtar så sparkar man på igen".

- Kyra Kyrklund

 

Mina jättebebisar!

 
 
Jag har världens absolut bästa trio, livsglädje.
 
/ Klara

Citat

"Det finns ingenting du inte kan göra, när hästen blir en del av dig". - Pat Parelli
 
 

Barfota tävlingshästar2

Den här hoven tillhör en Grand Prix-häst!
Blir glad av att se att fler och fler väljer att ha sina hästar barfota :)
Hela artikeln finns att läsa på: http://nativehoof.com/yahoo_site_admin/assets/docs/Medium_DresageTodayFeb2013Article.2370648.pdf
 
Bildens källa: http://www.facebook.com/photo.php?fbid=10151242656546080&set=o.446532735378471&type=1&relevant_count=1&ref=nf

Täcke eller inte?

Bildens källa: http://www.facebook.com/photo.php?fbid=528346770543307&id=133169570061031&set=a.133170206727634.19773.133169570061031&refid=8&_ft_=qid.5840841471283938198%3Amf_story_key.5738988205072869648
 
Det är alltid diskussioner om det mesta i hästvärlden.
Det här med att ha täcke eller inte på sin häst är en av alla diskussioner. Jag tycker att man ska gå efter varje hästs behov, vissa hästar behöver aldrig ha täcke och andra mår bättre av att ha täcke vissa tillfällen. Men det här med att alltid ha täcke på sin häst, olika täcken året om, nääää det är jag ganska emot (om det inte gäller eksemhäst). 
Om hästen har tillgång till vindskydd/lösdrift och fri tillgång på grovfoder och sedan klarar sig på det utan täcke så tycker jag att det är onödigt att sätta på täcke. Hästen vill vara naken om den kan, det är det den är gjord för, men självklart, vissa hästar behöver täcke.
 
Mina hästar går utan täcke i år även när det är -20 grader. Jag provade ha täcke några gånger i början av vintern när det var t.ex. snöstorm, men de gånger de kom in från hagen när de haft täcke så var Liesma kall om ryggen och ömmade. Denver var det ingen skillnad på så jag beslutade att de får gå utan täcke så länge de inte visar obehag osv. 
Jag kan ärligt säga att Liesma aldrig varit så fräsch i kroppen som i år när hon gått nakenfis hela året (2012-2013). Förra året (2011) hade hon fodrat täcke redan i september/början av oktober för att "det ska vara så". Och i år har hon även fått en skapligt tjock vinterpäls för att vara halvblod. 
 
Sen får jag ofta höra människor som säger att hästen fryser när deras päls står upp, men nej så är inte fallet. Det är hästens sätt att reglera värmen, samma sak som när hästar "huttrar" för att hålla värmen. Det betyder inte att dom fryser, dom är oftast helt obesvärade av det men vi tolkar det som att hästen skakar av kyla. 
 
Visste ni att halstäcke inte hjälper? Hästen utstrålar mest värme från "stora" kroppen där de flesta organ finns inuti, så att om hästen fryser så är det bara nödvändigt med ett vanligt basic-täcke. Halstäcken skaver bara av manen..

-

Finner inga ord...

Bara jag som har en häst som äter med hela huvudet nerstoppat i höt?
 

Sadelvänjning

Ser ut som att sadelgjorden sitter jättehårt, men den glappar faktiskt, det är all päls som är ihoptryckt! :)
 
Nasse fick för första gången ha sadel på sig, det gick jättebra så vi tog en liten promenad. Hon är stencool när det gäller saker så det bekymrade henne inte det minsta! Tyvärr så passar inte den här sadeln alls (fick med den i köpet av Nasse) så det blir att sälja den. Den klämmer inte eller så men den hamnar "ovanpå" henne eftersom den är gjord för lite tunnare ponnyer, synd då det är en jättefin sadel med matchande träns.. Aja, hon ska ändå bli westernponny.
 
/ Klara

Never lose hope.

Hallå i stugan!
 
Nu när vägarna är skridskobanor så har hästarna aktiv vila varvat med skogsturer några gånger i veckan. Med aktiv vila menas att hästen motioneras/aktiveras på andra sätt än med ridning. Jag tycker att det är ett bra sätt att hålla igång hästarna nu under smältningstider/istider och deras kroppar får vila lite från att bära ryttare varje dag. 
 
Här är några bilder på Liesma när vi gjorde lite övningar i helgen:
Liesma har fått horn och förvandlats till älg..
 
Liesma har varit väldigt huvudskygg under den tiden jag haft henne, det kunde ta upp till en timme att borsta rent huvudet och jag var tvungen att stå på en pall för att nå hennes huvud.
Hon var även rädd när man t.ex. la en hand på hennes rumpa, då var hon som en tickande bomb som exploderade. Men allt det började gå över när hon blev hemflyttad och började slappna av. 
 
Nu kan jag göra vad som helst med hennes huvud, peta henne i öronen, hålla fast huvudet (typ kramas), borsta det, få på henne flughuva och öronluva. Hon är inte rädd när man tar på henne förutom att hon är lite bakskygg så ländtäcken tror hon ska äta upp henne.
 
Det vi tränar på för att göra henne ännu säkrare när det gäller sånna saker är att kasta änden av ledrepet över henne, runt benen, runt rumpan, över huvudet osv på hela kroppen. I början kan hon tycka att det är lite obehagligt och vill gå iväg men efter bara en liten stund står hon stilla och sover när jag kastar repet över henne. 
Jag använder mig även av andra saker som t.ex. ländtäcket och som på bilden en gren som jag utan problem kunde dra över hela hennes huvud. Ingen reaktion - vi närmar oss vårt mål!
 
/ Klara

Tips - rent vatten

Eftersom mina hästar går ute dygnet runt så räcker det inte att ställa ut hinkar med vatten i hagen utan de behöver även sitt vattenkar (rymmer ett antal 100 liter vatten) nu på vintern. Nackdelen med att ha vattenkaret är att om vi ska välta det varje dag för att kunna göra rent och fylla på färskt vatten så blir det isgata runt om. Och det är för tungt för att bära iväg och sedan tömma.
 
Därför använder jag ett gammalt durkslag (sil funkar också) som jag tar bort höstrån och annat smuts med som har kommit i vattnet, imellan tömningarna/rengöring av karet. Fyller heller inte på mer vatten än vad som går åt så att dom alltid får nytt vatten minst en gång om dagen, är några liter vatten kvar då man fyller på.
 
 
 
 
/ Klara

Horses lend us the wings we lack

Hästar med röta/svamp.
 
En frisk stråle saknar flikar och andra hålor. Den är helt slät och liknar en hunds trampdyna. Röta ser man oftast som svarta "sprickor/linjer" i lamellranden som exempel, detta är ruttet och har ingen funktion i hoven längre. 
 
Hästar som ömmar i hovarna får ofta stämpeln "sulöm" och skos, men oftast beror det på att hästen har någon slags röta i hovarna. När jag var mindre och man fick lära sig om tex. strålröta så förstod jag det som att det var väldigt ovanligt och en häst med röta hade hovar som stank så man knappt kunde lyfta hovarna utan att bli spyfärdig och hoven var påväg att smula sönder. 
 
Men jag har lärt mig en del sen dess och av vad jag själv sett så är det här många, många gånger vanligare än vad folk tror. Nästan 90% av alla hästar har röta eller svamp i sina hovar (enligt http://www.naturlighast.se/svamp.html )  och de flesta barfotaverkare säger att de oftare verkar en häst med röta än utan. Men man hör sällan en vanlig hovslagare påpeka röta? 
 
Mina hästar har röta, Denver och Nasse till och från men Liesma har röta/ svamp i alla hovar och har haft det så länge jag ägt henne och även innan det, men det var först när en hovvårdare/barfotaverkare kollade hovarna första gången som jag fick höra det. Innan det hade jag aldrig tänkt på att strålen var flikig och hade springor, så såg ju nästan alla hästars hovar ut som jag varit i kontakt med. Och eftersom hon var skodd så hade jag ju ingen aning om hon hade röta under skorna. 
 
Det första hovvårdaren sa när han tagit av skorna på Liesma var; "Inte konstigt att hon ömmat och varit halt, hon har röta under hela skorna, klart att hon haft ont av det här". Och sedan dess har det varit en daglig kamp för att få rötan att försvinna, det har blivit sååå mycket bättre men än är det fortfarande en bra bit kvar.
 
Tips för att få bort/minska röta och svamp i hovarna:
 
¤ Se till att hästen har minst en torr plats i hagen där den kan låta hovarna vila från blöta hagar, t.ex. i lösdriften eller en grusad del av hagen.
 
¤ Kratsa ur hovarna så ofta som möjligt, hästskit som sitter i hovarna förvärrar rötan mer eftersom det fräter på hovarna.
 
¤ Regelbunden verkning så hinner inte bakterier mm. sätta sig lika bra i hovarna.
 
¤ Viktigt att strålen når ner i marken så att den "slipas" lite mot underlaget när hästen går.
 
¤ Behandla röta/svamp med:
- Äppelcidervinäger
- Saltvatten
- Jodopaxvatten
- Väteperoxid
Viktigt att hoven är urkratsad och ren innan man behandlar med något av dessa. Låt sedan hästen stå på torrt underlag efteråt så att det får torka in ordentligt.
 
/ Klara

Susanne Lohas

 
...WOW!
RSS 2.0